22 Август

Зареждане на очите

Written by 

Зареждане на очите
Задължителни упражнения за тези, които работят на компютър.

 
Мониторите на компютрите и телевизорите са постоянно напрежение, за да прочетеш малките надписи. Всичко това се явява голям стрес за нашите очи. Те бързо се уморяват, болят, зрението отслабва, а понякога даже развиват заболявания. За да избегнете вредното влияние на ежедневния стрес и малко да "разтоварите" очите, ще ви помогне просто зареждане.
 
1. Затворете очи и се отпуснете, колкото е възможно. За най-добър ефект можете да поседите така за около минута, а след това без да бързате и без да отваряте очи, започнете да описвате с очните ябълки окръжности или осморки. Повтаряйте по 10 пъти на всяка страна.
2. Промяна на фокусировката на погледа. За това упражнение намерете прозорец. Нарисувайте една черта и се съсредоточете върху нея. После погледнете през стъклото някакъв далечен обект, но в същото направление. Промяната на фокуса е много полезно за очите.
3. Сега вземете една химикалка и се съсредоточете в края ѝ. Без да откъсвате поглед, следейки го бавно, отдалечавайте химикалката на разстояние протегната ръка. След това връщате пак близко до носа. Повторете 5-7 пъти.
4. Поемете дълбоко въздух и силно замижете. Мислено си представете как напражението обхваща вашите мускули на лицето, главата и шията. На издишване рязко отворете очи и разпръснете напрежението. Направете упражнението 5 пъти.
5. Без да движите глава погледнете право напред няколко секунди. След преместете очите по диагонали надясно и нагоре, в ляво и надолу. Повторете 8-10 пъти. Дайте възможност на очите си да починат за няколко минути, повторете упражнението, но вече в обратен порядък.
6. Изберете кой да е обект на разстояние примерно на 30-на см от себе си и се фокусирайте върху него. Гледайте обекта в продължение на 5 сек. и затворете едно око. Отчетете още 5 сек., отворете това око и затворете другото.
7.  Представете си, че в стаята лети пеперуда. Уловете я с поглед и я проследете как тя лети - плавно, насам на там, нагоре - надолу, ту близко, ту далече от вас.
8. Бързо и често мигайте.
 
Дори и да не можете (домързи ви) да изпълните целия комплекс, изберете 2-3 от понравилите ви се упражнения и ги правете поне един път на ден.
Read 1794 times Последна промяна на Понеделник, 31 Юли 2017 22:52
Оценете тази статия
(1 Vote)