26 Ноември

ОСНОВНИ ПРЕПАРАТИ. ПСОРА

Written by 

ОСНОВНИ ПРЕПАРАТИ

В процеса на своята експериментална медицина хомеопатите, а и още Самуел Ханеман установяват, че съществуват т.нар. „чувствителни типове”, т.е хора, които имат сродни психосоматични характеристики и отговарят добре на определени основни /широкоспектърни/ хомеопатични препарати. Продължителното им приемане и редуване според показанията на пациента води до трайно излекуване дори на тежки хронични болести. В други особенно неблагоприятни случаи това е една изключително добра поддържаща терапия, включително и за цял живот.

Ханеман говори за няколко вида причинители на болести /миазъма/ и съответно групи от хора, които са предразположени към съответните групи заболявания.

ПСОРА

Първият най-основен тип той нарича „ПСОРА”. Счита, че той е основен и към него принадлежат по-голямата част от хората. В трактат за „Хроничните болести”, той описва 47 антипсорични препарати.

Хората, които отговарят добре на „ПСОРА” са лишени от сила, в тях жизнените процеси протичат вяло и бавно, човекът е вечно уморен и се примирява с всичко и всеки. Задоволява се с малко.

При такива хора има 5 основни характеристики:

1.Редуване на патологичните прояви в организма. Кожни възпаления се редуват с възпаления на лигавиците. Например обрив, който след като премине /след намазване/ е последван от хрема, която след преминаване /след капки/ е последвана от нов обрив и после пак от друго възпаление на лигавиците или серозите. Този процес може да продължи месеци, редувайки се и накрая да достигне до хронично състояние или на дерматита или на възпалението на съответната лигавица. Тази характеристика е особенно типична при малки деца.

2.Редуване на поведенчески прояви. Редуване на оптимизъм, точност и активност, с прояви на раздразнителност, гневливост, небрежност и в крайни етапи достигане до апатичност. В остро състояние тези хора могат да редуват много бързо плачливост, преминаваща лесно в смях и веселие. Налице е истеричност и спазмофилия. В крайните стадии се преминава в тежки депресивни състояния, които стават все по-дълги и отчайващи.

3.Склонност към паразитози.

4.Трудно възстановяване след болести; поради изключителната липса на енергия и съответно на ефективни съпротивителни сили тези хора много бавно се въстановяват след остри болестни състояния. Склонни са към анемичност. Лечението обикновено продължава дълго и мъчително.

5.Липса на бърза реакция при лечение; пак поради липса на енергия и добър имунен отговор, тези хора трудно се повлияват при остри заболявания /ринити, ангини, ларингити, фаренгити, лимфаденити, отити, бронхити, асматичен пристъп, чести ангини с трета сливица/  от добре подбрани хомеопатични препарати. Затова е добре лечението да започне в по-спокоен етап. При такива ситуации острата фаза, която ще настъпи в най-скоро време, ще премине много по-лесно. В противен случай може да настъпи и разочарование от хомеопатичния метод и пропусната сериозна възможност за цялостна промяна на живота.

В тези случаи препоръката на Ханеман за използването на няколко антипсорични препарата давани ежедневно във високи разреждания и в продължение на дълго време, е твърде полезна.

Най-основите препарати, които отговарят добре на „ПСОРА” са:

1. Calcarea carbonica – калциев карбонат

Спокойствие, сигурност и мудност.

Това са хора със здрава, стабилна и скъсена конструкция. Те са силни на външен вид, уравновесени и консервативни. Обикновено са бавни и отпуснати, резервирани и самостоятелни в живота. Не обичат усилията и спорта. Концентрирани са в това, което вършат. Говорят меко, кротко и бавно. Обикновено са добродушни, отзивчиви и незлобливи. Те не обичат промените. Основното им желание е за спокойствие и сигурност. При стрес, физическо и умствено натоварване се разболяват лесно. Не харесват нищо изненадващо и ново. Те са много притеснителни и лесно се отдръпват от борба. Проявяват силна тенденция към депресии. При тези хора умората настъпва много бързо, те са силно чувствителни на студ, и имат склонност към спазмофилия. Често могат да бъдат и пълни и отпуснати.

Действие:

1.върху обмяната /склонност към образуване на литиази – жлъчни и бъбречни камъни/.

- високо кръвно налягане.

- затлъстяване.

- подагра

-диабет

2.върху лимфната система и сливиците.

- възпаление на сливиците с тенденции към нагнояване

- хипертрофия на шийните лимфни възли.

3.върху костната обмяна /калций и фосфор/

-деминерализация: твърди уплътнения /дископатии, втвърдявания, артрози, уплътнения в жлезната система – аденоми, липоми, фиброми/.

4.кожни заболявания; екземи, брадавици, полипи

Редуване на УНГ инфекции с кожни проблеми – хрема и екзема.

Усещания:

- влошават се от студ във всичките му форми /спят с чорапи/

- влошаване при пълнолуние

- желание за сладки неща, както и за много яйца.

- изпотяване около врата след заспиване.

- много лесна уморяемост

-пуберитетът често закъснява, гърдите болят преди започване на менструацията.

2.  Sulfur  – сяра

Това е веществото, което според Самуел Ханеман е водачът на т.нар. антипсорични лекарства. Хората, които отговарят добре на характеристики му са типични представители на „ПСОРА”.

Тези хора в добро здраве са много активни, весели и оптимистични. Същевременно са силно егоистични и често тази жизнерадостност е само на повърхностно ниво. Общуват без да се задълбочават истински в проблемите на другите. Забравят веднага разговора. Често използват обкръжението си за постигане на целите си. Когато влязат в противоположната фаза на поведението си, те стават гневни, раздразнителни, неточни и объркани, започват много да говорят и нищо да не вършат. Могат да стигнат до тежка апатия, отпуснатост и тотално занемаряване на задължениета и външния си вид. Склонни са към алкохолизъм и дори към безкрайни гуляи. Винаги им е горещо и лесно се зачервяват.

Действие:

1. върху кожата – сърбеж, който се влошава при затопляне

- всякакви дерматози – зачервяване, обриви, мехурчета, мокрещи и сухи; херпеси, екземи, акне, алергични обриви, рецидивиращ ечемик, усложнения след травми които довеждат до дерматити.

2. върху УНГ /уши, нос ,гърло/

- периодични хреми със зачервяване, сърбеж и съответното кихане.

-астма, влошаваща се през нощта и подобряваща се от чист въздух. Може да се съпровожда от хроничен спастичен бронхит . Обикновено се редуват с кожните неразположения.

3.върху стомашно-чревния тракт; гастрит, язва,  колит, ентереколит, възпаление на устната кухина. Съпровождащи чернодробни неразположения. Всичко това е съпроводено с парещи, разяждащи болки. Обикновено възпаленията се редуват с кожни възпаления.

4. върху костно-ставни апарат.

- препаратът има въздействие върху тазобедрената, колянната става, ставата на палеца и китката.

- лумбаго.

5. върху сърдечната област.

- високо кръвно налягане /главоболието и кръвонапълването се облекчават при затопляне /, обратно на общата модалност.

- лявостранна камерна недостатъчност – сърцебиене, задух, тежест върху гърдите, усещане, че сърцето е по-голямо, при делатативна кардиомиопатия в начален стадий, при исхемична болест на сърцето също в начален стадий. При напреднали заболявания перпаратът е допълващ към основната терапия. Това състояние може да се съчетава с депресия, алкохолизъм, напълняване. Препаратът е основно показан и при диабет и при сърдечно-съдовите усложненията от диабет.

6. върху пикочо-половия апарат; хронични цистити, колпити /възпаление на влагалището/ със силно зачервяване, сърбеж и неспокойствие.  Усещания:

- усещане за парене и топлина по лигавиците. Горещи стъпала на краката. Зачервяване на лицето.

- влошаване от топло.

- секреции с неприятна миризма

-сърбеж в топлото легло и непоносимост, свръхчувствителност към вълнени дрехи.

- желание за умерен климат, не понасят и много студено и топло.

3. Lycopodium clav. -  иглолистен плаун

Това са хора, които са  искали да бъдат някой, но поради редица обстоятелства са останали малки и други са израстнали покрай тях и са ги засенчили в живота. Оттук се поражда силно чувство за малоценност. Те загубват вяра в себе си и способностите си, бягат от отговорност, стават доста раздразнителни. Превръщат се в домашни диктатори. Поради вътрешна неувереност са външно стриктни и подредени, критикуват и противоречат при възможност на другите. От друга страна не поемат ангажименти и отговорности. Тези хора са свръхчувствителни и нестабилни и емоционално отношение; те са забързани, припрени и нервни. Често са многословни и изглеждат самоуверени, но това е илюзия. Имат много желания, но не могат да ги осъществят и се обезсърчават. Лесно остаряват. /състаряват се/. Редуват кожни прояви с възпаления на лигавиците. На поведенческо ниво редуват гняв и раздразнителност с депресия, апатия и безразличие към живота.

Действия:

1.върху кожата: екземи, силно омазняване на кожата, хронични кожни уртикарии, често напукване на петите. Редуване на възпаления с хреми и ангини.

2. Върху УНГ /уши, нос, гърло/.

- хронична хрема; суха през нощта и течна през нощта.

- остра, рецидивираща ангина, предимно вдясно.

- пневмопатии вдясно

3. върху храносмилателния тракт; язви, гастрит, камъни в жлъчката.

Lycopodium е едно най-големите лекарства за чернодробни неразположения с изключително траен и дълбок ефект, особенно върху обмяната на холестерола.

4.върху пикочо-половата система; бъбречна литиаза /камъни/, възпаление на простата.

5.нервопсихичната дейност – тикове.

Усещания:

- изключителен афинитет към сладкото.

- зачервяване на лицето след хранене, предпочитание към топлите храни.

- подут и напрегнат корем в долната част след хранене.

- непоносимост към лук.

- влошаване между 16 и 19 ч.

4.Arsenicum album – арсенитен анхидрид

Това са хора, които са много объркани и несигурни във вътрешните си усещания за нещата. Те живеят в един хаос отвътре, без чувство за истинските стойности в живота. На външен план имат желание да контролират всичко, критикуват, изискват, подреждат, непрекъснато правят планове и ги следват. Изключителни чистофайници и добри организатори са. Непрекъснато лъскат, мият и подреждат. Мият си непрекъснато ръцете. Около тях обикновено цари абсолютен ред. Не обичат изненадите, болестите, внезапните произшествия, съдбовните обстоятелства. Нямат вяра в живота, считат, че всичко е случайно и затова трябва да се контролира. Ако нямат виждане за нещата и обяснение изпадат в голяма раздразнителност и уплаха, стават припряни, нервни, неспокойни, тревожни, критични и пълни мърморковци.  Считат, че здравето и животът им е в непрекъсната опасност. Вечно нещо им пари отвътре, но обичат топлото, защото е сигурно. Искат да запазят постигнатото статукво на всяка цена. Имат голям страх от смъртта. По природа са активни, действени и упорити. Притежават голяма практичност, но нямат никакво усещане за вътрешен ред и хармония. Обикновено са атеисти. Често редува дихателни и пикочо-полови възпаления с кожни неразположения.

Действие:

1.храносмилателни:

-остър гастроентерит с разраняващи, зловонни изпражнения. Силна киселиност с парене в стомаха

- хранително отравяне с месо, консерви, миди.

- холероподобна диария

2.пикочо-полови: остър цистит, остър метрит /възпаление на лигавицата на матката/, колпит /възпаление на лигавицата на влагалището/, нефрит /възпаление на бъбреците/.

3.дихателни и УНГ

- астма /влошаване в 1.00ч. през нощта/

- остър отит /възпаление на ушите/ с парещи болки.

- спастична хрема с дразнещо парещо течение.

4.неврологични: парещи невралгии, които се облекчват от топло.

5.кожата: остри кожни инфекции: циреи, пареща уртикария, херпес зостер, псориазис, лющещи се дерматози със светли прахообразни, сухи люспички.

5. Други:

- депресии с огромен страх от смъртта, анемия, слаб апетит, безсъние.

- остър, парещ тромбофлебит или флебит /възпаление на вените/, които се облекчават от топло.

Усещания:

- влошаване  около 1.00 часа през нощта.

- подобрение от топло, желание и за топли течности.

- парещи остри болки,  парещи, разяждащи секреции със зловонна миризма

- отпадналост и умора.

5.Psorinum – биотерапевтик от лизат на серозна течност на кожни увреждания, причинени от агента на крастата. Изговаря се Псоринум МММММ.

Това са хора, които са много слаби, бледи, уморени, объркани и несигурни в живота.

Те изглеждат състарени, сиви, с лош външен вид. Кожата им е нездрава и не много приятна наглед. Изглежда суха, грапава, без тонус. Често има зловонна миризма.

Хората, имащи отношение към този препарат имат една странност. Те се чувстват добре, дори еуфорично преди влошаване на хронично заболяване или криза на мигрена, например. На следващият ден тези хора са болни. Това са най-големите песимисти. Въобще не вярват, че могат да успеят. Изразите: „не мога”, „не ми се отдава”, „няма да се справя” са дежурни. Силна склонност към  депресии, меланхолия, нежелание да се поема отговорност. Състоянието се подобрява от хранене. Често е налице силен глад през нощта към 3 часа през нощта. Гладът се появява и по време на мигрена. Налице са упорити инфекции, неподатливи към нищо кожни обриви и страдания. Често редуват кожни и УНГ възпалителни заболявания.

Действие:

1.УНГ

-рецидивиращи ринофаренгити и отити. Приодична поява и редуване с кожни възпаления. Трудно появлияване от други хомеопатични средства.

Влошаване от студ. Голяма чувстивителност към студено.

- спастична хрема, която се появява периодично. /полиноза/.

2.Дихателна сисема:

-рецидивиращи бронхити, които се обострят при най-малкото застудяване. Често редуване с кожни възпаления.

-астма, появаваща се периодично и реагираща много силно на студ.

3.Стомашно.чревни:

-упорит запек.

4.Кожни: силни кожни обриви, които се обострят периодично и се редуват с лигавични възпаления. Силно влошаване от студ. Кожата е суха, напукана, с гнойни секреции, влошаващи се от топлина и вода. Много трудно повлияване на каквито и да е било средства.

-склонност към кожни и нокътни микози.

5. Други:

-депресии с огромен страх от смъртта, слабост, умора, отчаяние, песимизъм.

- периодични мигрени с еуфория в деня преди появата и. Глад по време на мигрената и облечение при затопляне.

-намалено тегло, но не винаги.

Усещания:

- глад около 3 часа през нощта.

- влошаване от студ при острите лигавични инфекции.

- влошаване от топлина, вода и вълнени дрехи при кожните обриви.

- лошо миришеща кожа.

- отпадналост и умора.

Read 2833 times Последна промяна на Четвъртък, 30 Март 2017 20:12
Оценете тази статия
(1 Vote)