01 Февруари

25 правила на успеха от създателя на Telegram

Written by 

1. Разберете какво наистина ви харесва. Златното правило е да правите това, което наистина ви харесва, и тогава ще бъдете много по-щастливи.

2. Откажете се от боклуците, които ядете, пиете и пушите всеки ден. Никакви тайни или хитри диети - естествена храна, плодове, зеленчуци, вода. Не е нужно да ставате вегетарианец или да спрете напълно да пиете - просто ограничете максимално захарта, брашното, кафето, алкохола и всички пластмасови храни.

3. Научете чужди езици. Това ще разшири дълбочината на възприемане на света и ще открие неподозирани перспективи за учене, развитие и кариерно израстване. Има 60 милиона рускоговорящи потребители на интернет. Англоговорящите са един милиард. Центърът на прогреса вече е от другата страна на границата, включително и на езиковата граница. Владеенето на английски език вече не е само прищявка на интелектуалците, а жизнена необходимост.

4. Четете книги. Примерен диапазон - професионалната ви област, история, наука, личностно развитие, социология, психология, биографии, качествена художествена литература. Нямате време да четете, защото шофирате - слушайте аудиокниги. Златното правило е да четете/слушате поне по една книга седмично. Това са 50 книги годишно, които ще преобърнат живота ви.

5. Прекарвайте всеки уикенд с цел. Отидете в музей, спортувайте, излезте извън града, скочете с парашут, посетете роднини, отидете на добър филм. Разширете зоната си на контакт със света. Колкото повече впечатления пропуснете през себе си, толкова по-интересен ще бъде животът ви и толкова по-добре ще разбирате нещата и явленията.

6. Започнете да водите блог или личен интернет дневник. Няма значение за какво става дума. Няма значение, че не притежавате красноречие и няма да имате повече от 10 читатели. Главното е, че на страниците му ще можете да мислите и разсъждавате. И ако просто пишете редовно за това, което обичате, читателите със сигурност ще дойдат.

7. Поставяйте си цели, записвайте ги на хартия, в Word или в блог. Основното е те да са ясни, разбираеми и измерими. Ако си поставите цел, можете или да я постигнете, или не. Ако не я поставите, изобщо няма варианти да я постигнете.

8. Научете се да пишете сляпо на клавиатурата. Времето е едно от малкото съкровища, които имате, и трябва да можете да пишете почти толкова бързо, колкото мислите. И не трябва да мислите за това къде е правилната буква, а за това, което пишете.

9. Управлявайте времето. Научете се да управлявате бизнеса си така, че той да работи почти без вашия принос. За начало прочетете книгата на Алън (Getting Things Done) или на Глеб Архангелски. Вземайте решения бързо, действайте незабавно, не отлагайте. Или правете всичко, или го делегирайте на някого.

10. Намалете до минимум интернет и телевизията. Откажете се от компютърните игри, безцелното седене в социалните мрежи и глупавото сърфиране в интернет. Намалете до минимум социалните мрежи, оставете си един акаунт. Премахнете телевизионната антена в апартамента си.

11. Спрете да четете новини. Всички около вас така или иначе ще говорят за ключови събития, а допълнителната информация не подобрява качеството на вземане на решения.

12. Научете се да ставате рано. Парадоксът е, че в ранните часове винаги успявате да свършите повече работа, отколкото във вечерните. Ако тръгнете от Москва в 7 ч. сутринта през уикенда през лятото, ще бъдете в Ярославл към 10 ч. Ако тръгнете в 10 часа, в най-добрия случай ще сте там към обяд. 7 часа сън са достатъчни за едно човешко същество, при условие че то има добра физическа активност и нормално хранене.

13. Избирайте внимателно обкръжението си. Опитайте се да се обградите с достойни, честни, открити, интелигентни и успешни хора. Ние сме нашето обкръжение, от което научаваме всичко, което знаем. Прекарвайте повече време с хора, които уважавате и от които можете да научите нещо (особено важно е началниците ви да попадат в категорията на такива хора).

14. Разширете хоризонтите си на познание. Използвайте всеки момент и всеки човек, за да научите нещо ново. Ако животът ви срещне с професионалист в някоя област, опитайте се да разберете каква е същността на работата му, какви са неговите мотиви и цели. Научете се да задавате правилните въпроси - дори шофьорът на такси може да бъде безценен източник на информация.

15. Започнете да пътувате. Не е страшно, че няма пари за Аржентина и Нова Зеландия - качеството на почивката ви не е свързано с похарчените пари. Когато видите колко разнообразен е светът, ще спрете да се вманиачавате по пространството около вас и ще станете по-толерантни, спокойни и мъдри.

16. Вижте света през призмата на творчеството. Купете си фотоапарат и се опитайте да уловите красотата на света. Когато успеете, ще запомните пътуванията си не само със смътни впечатления, но и с красивите снимки, които сте донесли със себе си. Или пък опитайте да рисувате, пеете, танцувате, да извайвате, да проектирате. С други думи, правете неща, които ви карат да виждате света с други очи.

17. Правете упражнения. Не е нужно да ходите във фитнес клуб. Йога, скално катерене, колоездене, туъркинг, щанги, футбол, бягане, плиометрия, плуване, функционални тренировки - най-добрите приятели на човек, който иска да тонизира тялото си и да получи прилив на ендорфини. И да забрави за това нещо с асансьора.

18. Правете необичайни неща. Отидете някъде, където никога не сте били, отидете на работа по друг път, разгледайте проблем, за който не знаете нищо. Излезте от "зоната си на комфорт", разширете знанията и мирогледа си. Пренаредете мебелите вкъщи, променете външния си вид, прическата, имиджа.

19. Инвестирайте. В идеалния случай трябва да инвестирате част от доходите си всеки месец, защото богатият човек не е този, който печели много, а този, който инвестира много. Опитайте се да инвестирате в активи, да сведете до минимум задълженията и да контролирате разходите.

20. Отървете се от боклуците. Изхвърлете всички вещи, които не сте носили или използвали през последната година. Запазете само това, което ви харесва и от което се нуждаете. Ако не искате да го изхвърлите, подарете го.

21. Давайте повече, отколкото вземате. Споделяйте знания, опит и идеи. Човек, който не само взема, но и споделя, е изключително привлекателен. Вероятно знаете как да направите нещо, което другите искат да научат.

22. Приемете света такъв, какъвто е. Откажете се да правите ценностни преценки, приемайте всички явления като неутрални. Или още по-добре - като недвусмислено положителни.

23. Забравете за това, което е било в миналото. То няма нищо общо с бъдещето. Вземете със себе си само опит, знания, добри взаимоотношения и положителни впечатления.

24. Не се страхувайте. Няма непреодолими препятствия и всички съмнения живеят само в главата ви. Не е нужно да сте воин, достатъчно е да виждате целта, да заобикаляте препятствията и да знаете, че ще я постигнете без нито една възможност да изпитате провал.

25. Последният, известен още като първия. Правете това, което обичате да правите. Научете се. Учете. Растете. Променете себе си отвътре навън.

Read 2406 times Последна промяна на Четвъртък, 01 Февруари 2024 22:15
Оценете тази статия
(1 Vote)

Последни Публикации