26 Ноември

Основни прапарати. Туберкулин

Written by 

ТУБЕРКУЛИН

Подвид на псоричния тип е Туберкулиновния. Дори някои автори твърдят, че по принцип е добре да се говори единствено за Туберкулинов тип. Той наистина е доста типична псора с неговата недоимъчност и променчивост във всяко едно отношение. Това са слаби, уморени хора, които са вечно недоволни от състоянието си. Затова непрестанно променят всичко около себе си; професии, приятели, домове. Те са необичайно чувствителни към студ, непрестанно редуват симптоми на лигавиците и кожата, както и различни противоположни поведенчески прояви: нервност и раздразнителност, която се редува с апатия, примиреност и умора от живота. Много страхове и притеснения.

1. Tuberculinum – биотерапевтик от суров туберкулин.

Ключовата дума е огромна променливост

Това са много променчиви и нестабилни хора. Имат нестихващо желание за промяна, за пътуване, за нови неща. Отвътре чувстват огромна несигурност, поради което постоянно търсят пристанище. Не вярват въобще в собствените си сили, а иначе имат огромен творчески потенциал. Въпреки това им е трудно да стигнат до дълбочината на нещата. Лесно се уморяват, спят много. Симптомите им са крайно променчиви. Настроенията се менят бързо.Те са мили и любезни и в следващия миг злобни и разрушителни. Недоволни хора, които не знаят какво искат. Те са силно раздразнителни по отношение на дребните неща. Имат силни творчески възможности и огромно въображение. Дори се говори за шизоидност на проявите им и за възможност за постепенно потъване в собствен свят. Изключително лесна уморяемост, дори при нищожни физически и умствени усилия.

Действия:  1.върху УНГ /уши, нос, гърло/;  рецидивиращи ринофаренгити, рецидивиращи ангини, рецидивиращи отити, хипертрофия на сливиците, дихателни алергии: сенна хрема, астма, микробни алергии. Тези заболявания се редуват с кожни възпаления и прояви. Ярко изразен имунен дефицит.

2.върху кожата; екзема, която се влошава от топло, алергични обриви, обриви от всякакъв друг произход. Вътрешно усещане за парене.

3.върху жлезите с вътрешна секреция; нарушения на растежа, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, хипофункция на надбъбречните жлези, намалено тегло. Склоност към анемии и загуба на течности: храчки, диария, изпотяване.

4.върху нервната система; шизоидни тенденция, психастенични състояния, спазмофилия, бърза смяна на настроенията, глабоволия при високо напрежение, нощно изпотяване със студена пот, необяснима тревожност.

5. върху храносмилателния тракт;  хронична диария, ентероколит, колит, гастрит. Добър апетит и въпреки това телесна слабост. Склонност към анемии.

6. върху пикочо-половата система; основен препарат за колибацилоза, както и за кандидоза. Често е налице обилен и продължителен скъсен цикъл. Възможни анемии.

2. Phosphor  -  фосфор

Ключовата дума е дифузност, разтваряне в средата.

Това са меки, любезни, обичливи хора, които са много контактни. Харесват да са сред общество, търсят постоянно приятели. Страхуват се от самота, от изоставяне. Имат сериозни страхове от гръмотевици, тъмнина, духове, призраци и мраз. Търсят светлина, компания и уют. Обичат да ги гушкат и са много любвеобилни. Те са бледи, слаби, с издължена конструкция, анемични, сякаш недохранени. Трудно се концентрират, лесно забравят, разсеяни и разхвърляни са. Същевременно са много любознателни. Винаги са искрени в чувствата си, но понякога са непостоянни. Търсят разнообразие и промяна. Свръхчувствителни са към отношенията си с хората. Обиди, отхвърляне, измама и насилие ги раняват дълбоко. Тогава могат да станат раздразнителни и гневни. Могат да изпаднат и в апатия. Лесно се уморяват.

Действие:

1.върху УНГ /уши, нос, гърло/ и дихателната система

- остри бронхити.

- ларингити

- силно изразен имунен дефицит.

2.кръвотечения; обилни кървотечения с ярка, блестяща кръв вследствие на травма или хирургическа интервенция.

- чести, рецидивиращи, обилни кръвотечения от носа, от рани, от язва, повръщане на кръв, кръвоизлив в червата, кръв в урината.

3.при чернодробни оплаквания: хепатит, панкреатит, алкохолизъм, цироза, холецистит, тежки повръщания.

4.върху сърдечно-съдовата система:лявокамерна сърдечна недостатъчност /сърцебиене, задух, трудности при изкачване на стълби, задушаване/, дяснокамерна недостатъчност: цианоза със синкави кръгове около очите, увеличен черен дроб, отоци под очите, намалено уриниране, сърдечно-съдови усложнения при диабет.

5. върху отделителната система при бъбречна недостатъчност.

6.върху стомашно-чревната система: гастрит, ентероколит с парещи болки.

Усещания:

- чувство за парене по дланите и гръбначния стълб

- непоносимост към шум  и светлина

- страх от кучета, гръмотевици и призраци.

- желание за студени газирани напитки

- глад през нощта

- симптоматиката се влошава през нощта, страх от тъмнината.

3.Natrium muriaticum – морска сол

Ключова дума е дълг и отговорност

Това са съзнателни, отговорни, но силно огорчени хора. Поради прекомерни отговорности в семейство и работата се изсушават и втвърдяват. Внушено им е, че трябва да отстояват положението, да се държат, да се борят, да не се оплакват и да не изразяват чувства. Така постепенно  те се затварят в себе си, стягат се, втвърдяват се и дори се вкаменяват. Винаги отстояват позицията си. Всичко около тях е прекалено сериозно и те не умеят да се веселят и отпускат. Всички имат изисквания към тях и те имат към другите. Имат изразено чувство за дълг и отговорност. Обикновено са скучни, изпълнителни и точни. Отвътре са доста по-меки и жадуват топлина и влага, но това никак не им личи отвън. Пият много вода. В крайната степен на патологията тези хора са отчаяни, депресирани и апатични. Тенденция към спазмофилия. Плачат тайно и често по-много, но въпреки това не се оплакват. Понякога това състояние е в резултат и на тежка лична загуба. Физически са по-слаби в горната част на тялото и по-пълни и склонни към целулит в бедрата.

Действие:

1.върху УНГ и дихателните лигавици: рецидивиращ ринофаренгит, алергия на околоносните синуси, / при всяка промяна на времето/, сенна хрема, астма, рецидивиращи бронхити, хроничен бронхит, силно изразен имунен дефицит. Непоносимост към студ и лесна уморяемост. Обилни изпотявания. Всички тези прояви се редуват активно с кожни прояви. Редуване на сухота на лигавиците и обилни секреции.

2.кожни заболявания: акне с комедони и лъщяща кожа, херпес симплекс, анален херпес, чести уртикарии, суха кожа.

3.върху жлезите с вътрешна секреция. Препаратът е силно показан при нарушения в обмяната на функцията на щитовидната жлеза, дистиреоидна анемия.

- предменструален синдром

- проблеми в метаболизма на натрия.

4. върху стомашно-чревната система: склоност към диарии в определени ситуаци, редуващи се с упорит запек, гастрит.

- неутолима жажда и съответно силно желание за сол. Среща се и точно обратното; отвръщение към солта.

- булимия без увеличаване на теглото.

5.Общи смущения:

- нарушения в растежа поради чести заболявания

- лесна уморяемост

- анемия /от кръвозагуба например/

- спазмофилия.

- при отслабване вследстве на злоупотреба с хининови препарати.

- намаляване на паметта и концентрацията.

Усещания:

-влошаване на брега на морето и на слънце, особенно при по-дълъг престой.

-сутрин около 10ч.

-влошаване от утешаване /плачат сами/

-влошаване от затворено топло помещение.

-подобрение от чист въздух и изпотяване.

-усещане за парене в лигавиците

-усещане за изтръпване и мравучкане в крайниците, спазми.

4. Ignatia amara  -  семена от стрихниново дърво

Това са силно чувствителни хора, претърпели голяма загуба – смърт, любовна мъка, финансова катастрофа, живот с неизличимо болен скъп човек, емигранти далеч от родината, тежък развод, изнасилване, грабеж, голяма уплаха, непреодолими препятствия в живота, силно унижение, подтиснато възмущение.

Те се чувстват силно притиснати, усещат задух, буца в гърлото, стягане и тежест в гърдите, топка в стомаха, усещане за забит пирон в темето и тила. Често се прозяват и често въздишат, могат лесно да започнат и да хълцат. Иначе са мили, контактни, обичливи хора. Обичат да се гушкат, оценяват жестовете на любов и внимание и това силно ги подобрява. Когато обаче са под напрежение са избухливи, раздразнителни и даже гневни.

Действие:   1. Неврологични прояви:

- непрестанни въздишки

- спазми, мускулни потрепвания

- спастична кашлица

- хълцане, прозяване

- спазми в стомаха

- сърцебиене от емоционален характер, сърдечна невроза.

- раздразнителност и гняв, които се редуват с нежност

-реактивни депресивни състояния с променливо парадоксално настроение – редуват плач със смях без конкретен повод.

- хистерични припадъци

Усещания:

- за топка в гърлото

- непрестанен глад на нервна почва

- свръхчувствителност към болка

- обща слабост

- влошаване сутрин към 11.00ч

- влошаване от възбуждащи средства

- не желаят да бъдат утешаван

- свръхчувствителност към миризми, особенно към тютюн

- подобрение от разсейване, смяна на настроенията

- чувстват се добре на топло.

5.Calcarea phosporica – калциев фосфат

Това са мили, любезни индивиди с издължена кострукция. Всичко в тях е дълго; гръбначния стълб, пръстите на ръцете, краката, торса, лицето, имат тесни и високи зъби. Често са със светъл цвят на кожата. Жадуват непрестанно да са сред хора; много контактни и дипломатични. Лесно се уморяват и от физически и от умствени усилия. Често боледуват от дихателни проблеми Доста са страхливи. Имат страх от буря, гръмотевици и тъмнина. Много са чувствителни към вниманието на обкръжението си.

Действие:

1.дихателни  и УГН: рецидивиращи ринофаренгити, рецидивиращи отити, рецидивиращи бронхити, хронична хипертрофия на сливиците и уголемени лимфни възли, трета сливица, спастична кашлица, астма.

- често изпотяване по шията и главата по време на първия сън.

- трудно възстановяване след заболяване, изразен имунен дефицит.

2.храносмилателна система: чести проблеми още в кърмаческа възраст /повръщане след хранене, диария, непоносимост към мляко/.

Отвръщението към мляко често остава и във възрастните години.

3.смущения в костния апарат: предразположение към рахит в детска възраст; изкривяване на гръбначния стълб, особенно в гръдния отдел; много бърз растеж и нарушения на костния строеж, болки в шията и гърба у възрастните /гръден отдел/, трудно изникване на зъбите.

- предразположение към кариеси.

4. Половата система

-дисменорея: продължителен, неритмичен, болезнен цикъл. Пуберитетът при момичетата настъпва рано. Юношеско акне.

-кандидоза.

5.  Други:

- главоболие от умствено натоварване

- влошаване от студ, от влага и при всяка промяна на времето.

-много страхове  и притеснения /тъмнина, буря кучета, самота, призраци/.

- болките са боцкащи и парещи.

Усещания:

- лесна умора, нужда от повече сън

- раздразнителност и променчивост

- трескавост и припряност при вършене на нещата

- лесна уморяемост

- подобрение от топло и сухо време.

- апетит за риба и шунка

7. Sulfur  iodatum – серен йодид

Това е по-малко лекарство, което няма толкова определени психологически характеристики. Това са иначе слаби, тънки хора, с недохранен вид. Често са доста раздразнителни, припрени и с променливо насторение. Много бързо се изморяват и се гневят от това. Често боледуват. Трудно се възстановяват.

Действие:

1.дихателни и УГН: рецидивиращи ринофаренгити, рецидивиращи ангини, рецидивиращи лимфаденити, рецидивиращи бронхити, склонност към алергии; сенна хрема, астма, плеврити. Тези прояви често се редуват с кожни и ставни неразположения.

2. кожни: папулозно ювенилно акне, блефароконюктивит

3. ставни: артрит, ревматизъм от вирусен произход

4. други: неясна загуба на тегло, вероятно от нарушения на функцията на щитовидната жлеза – хиперфункционалност.

Усещания:     -влошаване около 11.00ч.

-усещане на парене по лигавиците и стъпалата на краката – Phosphor

-влошаване от топлина, но и свръхчувствителност към студ

-лесна умора от малки усилия

-сърцебиене от нервен произход

-дразнещи секреции от лигавиците /нос, анус/

-желание за кисели неща и лимони

8.Arsenicum-Jodatum – арсениев трийодид

Това са много изтормозени, крехки хора със сериозни заболявания. Слаби са, дори и с апетит. Често имат проблеми с щитовидната жлеза. Чести рецидивиращи дихателни проблеми.  Действие:

1.дихателни и УГН: рецидивиращи ринофаренгити, рецидивиращи лимфаденити, сенна хрема, астма, спастичен алергичен ларингит.

2.сърдечно-съдови заболяване:

- артеросклероза, кардиосклероза

-нарушения на сърдечния ритъм /тахикардия, аритмия, предсърдно мъждене.

Лекарството има силен профилактичен ефект срещу процесите на стареене. Дава се непрекъснато след 45-50-та година. Съчетава се добре с Аrnica montana /съдов протектор/. Има отношение към холестеролната обмяна.

3.кожни: хронични лющещи се дерматози – екземи, псориазис, микози, лишей.

Усещания:

- силна отпадналост и изтощение

- влошаване при глад

- влошаване при студ, но и при топлина

- чувство за изгаряне отвътре

- сърцебиене от нервен произход

- подобрение при хранене.

9.Argentum nitricum – сребърен нитрат

Това са свръхчувствителни хора, които имат фобийна невроза. Те се страхуват от почти всичко. Постоянно ги мъчи тревожност и безпокойство. Те са вечно бързащи, дори и да имат време; страхуват се от непосредственото бъдеще. Страх ги е от пътуване със самолет, с кола, от отиване на непознато място, от явяване на изпит, от поява на публично място, притесняват се дори от приятели. Изпитват неистов страх от закъснение. Обичат да се чувстват с лекота в стомашния тракт. Обикновено имат слабо, крехко телосложение.

Действие:

1.храносмилателни: гастрит, язва, гадене, повръщане, диария, ентероколит, ректоколит.

2. УНГ: фаренгит с усещане за забито трънче, ларингит с усещане за забито трънче при претоварване на гласните струни, конюктивит.

3. неврологични: тремор, нарушена координация, графоспазъм, световъртеж.

4.полови: цервицит /възпаление на лигавицата на шийката на матката/, уретрит /възпаление на уретрата/.

Усещания:

- за забито трънче

-влошаване при затопляне /освен при стомашните болки/, подобрение от студ.

- влошаване през нощта

- огромна нужда от огромни количества сладко и влошаване от него.

- влошаване при затваряне на очите

- подобрение при притискане на болезненото място.

Read 2763 times Последна промяна на Четвъртък, 30 Март 2017 20:11
Оценете тази статия
(0 гласували)