01 Август

Здравето през август

Written by 

В началото на есенния сезон уязвимите органи са далакът и стомахът. Обърнете внимание, че обострянето на язвата или гастрита се появява в края на август - началото на септември.
 
Правилно ще е да се яде храна, която подрахнва далака и стомаха. Обикновено това са продукти със сладък вкус, а също и горчиви ястия. Продукти от сладък тип са: сладки ябълки, моркови, карфиол, тиква, грах, боб, лепкав ориз, кайсии, фъстъци, праскова, шаран, телешко, тиквени семки. Това са препоръки за здрави хора, ако имате заболяване на стомаха, зъдължително първо трябва да се консултирате с лекар.
 
Късната есен е време на първоелемента Метал (бели дробове, дебело черво). Затова през есента преобладава сухотата, въпреки че в някои ширини това може и да не се забележи. Но вътре в организма цари есенно настроение: прозиводството на сокове се намалява, което води на тенденция към сухота в белите дробове и черния дроб. Понякога е  изразено като суха кашлица или запек.
 
Ето защо е необходимо да се хидратира организма колкото е възможно през есента. В цикъла на живота на човека есента е свързана със стареенето. Ако през този сезон се борите със сухотата, вие ще отложите процеса на стареене.
 
От упражненията трябва да се правят тези, които се фокусират върху разтягането на сухожилията и тези за подрепяне на черния дроб.
 
През есента не е желателно да се ядат остри подправки и продукти, защото ще бъдат повредени белите дробове: топлината в белите дробове, кашлишца, храчки. А за да изпълвате черния дроб с енергия и да подтискате излишъка от такава на белите дробове, е полезно да се яде кисело. Например кисели ябълки, боробинки, лимони, ананас, гуава, сливи, кисело зеле - традционни продукти за есенния сезон. Есента е сезон на пресните плодове и зеленчуци, но не е желателно да се използват сурови в големи количества, защото могат да предизвикат простудни заболявания. За да се предотврати това, е полезно да се ядат печени картофи, варива, ориз със зеленчуци.
 
Добре е да се правят компоти от ябълки, боровинки, глог и сушени плодове.
Read 1393 times Последна промяна на Сряда, 02 Август 2017 00:30
Оценете тази статия
(2 гласували)