30 Ноември

Хранене през зимата

Written by 

Хранене през зимата 22 ноември - 21 януари

През зимата най-активни са бъбреците - орган, свързан с пикочно-половата система и осигуряващ водообмена в организма. През зимата на бъбреците трябва да се обърне особено внимание - да се защитят, да не се разрушават с алкохол, и най-важното правилно да се подхранват.
За да работят добре бъбреците, те трябва да получават достатъчно количество сол. Това означава, че през зимата трябва да сме особено внимателни в блюдата ни да присъстват храни със солен вкус.

Повечето жени обикновено през есента приготвят всевъзможни кисели неща - кисели краставички, мариновани гъби, краставици и домати, тиквички и тикви, така че няма да е проблем да формирате менюто. Друг въпрос е, че европейските диетолози вярват в негативните ефекти на солта върху организма. Смята се, че консумацията ѝ трябва да се намали до минимум, тъй като излишната сол в тялото допринася за развитието на сърдечни атаки като инфаркти, инсулти, безплодие, катаракта и т.н.

Съгласно източната система за сезонното хранене соленият вкус и солта - това не е едно и също нещо. С цел да се храните правилно през зимния сезон не е необходимо да се добавя допълнително във всички ястия допълнително сол. В източната кулинария такава сол се разглежда като най-вредната за организма. Тя трудно се извежда от организма и способства за образуването на камъни в бъбреците.

По-добре да се използва така наречената каменна сол - голяма, кристална и малко жълтеникава. Още по-добре е, ако в основата на зимния порцион се включат продукти, имащи солен вкус. Солта може да се замени с екстракти от растения, които имат солен вкус като например соев сос.
Към месните продукти на изток имат специално отношение. Зимата дори насърчават да се ядат мазни и питателни храни.

В допълнение към свинското месо е допустимо да се включи бекон, гърди и други подобни. Източните диетолози не съветват да се използват през зимата студени меса. Може да се направи изключение само за желе от месо с хрян, но това е по-скоро традиционно руско ястие. То е полезно с това, че укрепва костната система.

Има още една особеност на източното хранене. От древни времена на изток най-ценният продукт не се е считало такова месо както плешка, гърди, гръб и т.н., а вътрешностите - бъбреци, черен дроб, сърце, бели дробове и стомаха с далака. И досега се смята, че именно в тях се концентрира "вятърът на съдбата" - жизнената сила на този или онзи сезон. На всяка част съответства сезон.
През зимата се препоръчва да се включва в менюто бъбреци, защото те мога да бъдат приготвени по различни начини.

Не се препоръчва да се използват главата и мозъка - над тези продукти източната медицина налага строга забрана. Много рядко и то като празничен десерт може да се поднесе езика на масата.
От зърнените култури може да се използват боб, леща, град, зелен боб, елда. Полезно е да се включат също и ядливи кестени. На масата задължително трябва да присъстват картофи (разрешава се дори да са пържени).
Може да пиете сокове (без примеси и консерванти).

Ако основият вкус през зимата е соленият, то допълняващият е острият. Освен лютия пипер към продуктите с остър вкус се отнасят ориз, чесън, месо от диви животни - еленско, мечо, лос.
През зимата се позволява да се яде кисело и солено, но върху сладкото трябва да си наложите забрана, защото тя подкопава активността на бъбреците.

През този период трябва да се сведе до минимум консумацията на захар, да се откажат сладкишите, тортите и другите деликатеси от тесто. Не е препоръчително в менюто да има говеждо месо и мляко (съгласно източната класификация тези продукти имат сладък вкус).

Варените и консервирани плодове източната медицина разглежда като вредни за организма продукти. Освен това зимата се приканва да забравим за свежите (парникови) зеленчуци и плодове - не е техният сезон. А зимният "деликатес" се счита херингата (сельодката).

Трябва да се каже, че на масата целогодишно трябва да присъстват различни видове риба и морски дарове (калмари, раци, скариди, миди, водорасли и др.), които са естествен източник на йод, като по този начин допринасят за правилния метаболизъм.

По този начин сезонната захранваща система има своите предимства. Тя се основава на различни утребяеми продукти. Позволява правилно и най-важното с максимална полза за организма да се храните през цялата година.

Read 2137 times Последна промяна на Понеделник, 31 Юли 2017 02:45
Оценете тази статия
(0 гласували)