10 Август

10 стъпки, за да направите деня си щастлив

Written by 

10 стъпки, за да направите деня си щастлив

1. Вземете решение да бъдете щастливи. Да. Просто формулирайте такова намерение. Проблемът с постоянната тъга и тревога е в това, че те препрограмират мозъка на химическо ниво, което ви прави в буквалния смисъл зависим от тези емоции. Вие също можете да се препрограмирате да бъдете щастливи и да се пристрастите към щастието.

2. Започнете да разкавате нова история. Отделете малко време за самонаблюдение. Не говорим да се занимавете с това по цял ден, просто започнете да осъзнавате своите чувства и мисли и какво причиняват те. В мислите ви постояно присъстват скръб? Безпокойство? Вълнение? Гняв? Недоволство? Обида? Ревност? Критика? Осъждане? Всички тези емоции възникват заради вашите мисли, използвайте ги като отправни точки, които ще ви покажат вашите умствени навици. След това ги променете. Вместо да обвинявате (времето, правителството, половинката и т.н.) поемете отговорността за себе си. Вместо депресиращото "Не мога да отслабна с 5 кг. Пълнотата е семейна черта", кажете: "Аз напълно контролирам какво и колко ям и ще направя упражненията днес. Днес аз избирам най-добрия за мен начин."

3. Изберете щастието сега. Не чакайте идеалните условия за щастието - когато вие ще отслабнете, когато ще намерите идеалната работа, когато ще имате нова кола... бъдете щастливи сега. Направете съзнателен избор да виждате щастието около себе си. Фокусирайте вниманието си върху усмихващите се хора: даже ако ви се струва, че вие нямате причини да се усмихвате. Вие се "препрограмирате" да се чувствате добре, когато видите усмихващи се хора. Дори усмивката на непознат човек ще бъде полезна. Мислете за времената, когато сте били щастливи, и за това как можете да възпроизведете щастието сега. 

4. Помогнете на някого. Дайте! Да давате е приятно. Попитайте се: "Как днес аз мога да помогна на другите?". Разбира се, вие можете да се занимавате с благотворителна дейност, червен кръст, физическа помощ. Не забравяйте и за малката неосезаема помощ: комплименти, признателност, благодарност. Дори малкото като комплимент, може изоснови да промени някой ден и значително да повиши вашето собствено ниво на щастие. Пък дори това да ви отвлече за малко от някакъв проблем, който ви е налегнал.

5. Бъдете благодарни. Наслаждавайте се на това, което ви прави щастливи. Забелязвайте малките и обичайни неща, които ви облекчават живота. Бъдете благодарни за това, което приемате за даденост. За по-голяма доза благодарност намерете позитивното и ползата в неприятностите и ежедневните проблеми. Те ще ви донесат полза, ако вие се научите да виждате ползата.

6. Направете своето жизнено пространство щастливо. Опростете го. Заведете в него чистота и порядък. Зъпленете го с това, което ви носи РАДОСТ. Ако нещо не ви носи нито полза, нито радост за какво вие? Защо са ви счупени и неизползваеми вещи, които заемат вашето пространство и взимат от вашата енергия?

7. Занимавайте се с упражнения всеки ден. Не прибягвайте до често срещания отговор "Нямам време". Имате време. Нужно е да намерите това време. Та нали го правите за себе си, не е ли така? Нужна ви е помощ да започнете?  Паркирайте по-далече от работа и енергично проходете това разстояние. Използвайте стъпалата. Приемете като правило да се упражнявате по 15 мин. на ден, докато това не ви стане навик (навик се имплентира минимум 30 дни), и след това увеличете обема на тренировките.

8. Визуализирайте желаното. Полезно ще е да визуализирате неща и преживявания, които вие много искате на екрана за визуализация. Можете да използвате "мисловния" екран от метода Силва.

9. Хранете се правилно. Знаете ли, че определени продукти пречат на щастието? Да! Една от тях е захарта. Тя прави от нас "щастливи" и енергични за определено кратко време, но след това неизбежно настъпва упадък на силите. Вие ставате раздразнителни и бавни, а вашите мисли потъват в мъгла. Отдавайте предпочитания на сложните въглехидрати, които равномерно ви дават енергия и ви позволяват да се наслаждавате на живота с ентусиазъм.

10. Повече се усмихвайте. Усмихвайте се дори когато не искате. Това е психологически сигнал към мозъка затова, че всичко е "добре". Да, може да се застави мозъка да бъде щастлив с лъжа - използвайте го. Стремете се към минимум 20 усмивки на ден по 1 мин. Вие ще усетите голямата разлика.

Read 2277 times Последна промяна на Петък, 25 Август 2017 16:05
Оценете тази статия
(2 гласували)