18 Юни

10 неща, с които да направите своя ден максимално продуктивен

Written by 

10 неща, с които да направите своя ден максимално продуктивен.

Обичайте себе си и тези ресурси, които ни се отпускат свише ежедневно. В това число и времето!

1. Всяка неделя вечер начертайте план за следващата седмица.

В неделя вечерта се заемее със съставянето и проверка на списъка с ключовите задачи за всеки месец и за текущата година. Тези цели и задачи се попълват всяка неделя и помагат да се придържате към правилния път. Така поддържате всичко на необходимото ниво. Следете „важните“ цели да не бъдат отнесени към „срочни“. Важно е да създадете структура на вашата седмица и дисциплинирано да я изпълнявате. В противен случай ще пуснете нещата да вървят по течението.

2. По–рано отделяйте време за изпълнение на конкретни задачи.

Отделяйте време за изпълнението на конкретни задачи, защото те ще се отлагат за после и ще изостават от сроковете, а на вас ще ви се наложи постоянно да прекъсвате други дела. Ще се разконцентрирате и ще изпуснете нишката. И наистина важните неща ще останат ненаправени.

3. Следете списъка със задачи да се изпълнява.

Реалистичното разпределение на задачите ви помага да си разпределите приоритетите и да не губите напразно време. Когато знаете, че решението на дадената задача заема не повече от 30 мин., вие ще работите по–интензивно и няма да обръщате внимание на отвличащи ви фактори.

4. Назначавайте 30-минутни срещи по подразбиране.

За решаването на болшинството въпроси е необходимо не повече от 30 мин. Повечето от тях може да се обсъдят за 15 мин. – особено ако всеки, който е поканен на съвещанието или ви е позвънил, е осведомен за това, че срещата ще продължи само 15 мин.

5. Кажете не на многозадачността.

Често е много трудно да се удържите от изпълнението веднага на няколко безмислени задачи. (Кой не си е чистил своята електронна поща от натрупани писма по време на срещи или не е преглеждал материали от уебинар например?). Проблемът е в това, че това разсейване на вниманието прави тези срещи или прослушвания по–малко продуктивни. Даже ако вие правите неща, които не изискват умствена активност, вие се отвличате – ставате по–малко продуктивни. Не се опитвайте да правите повече или по–малко неща едно временно. По–добре се съсредоточете на едно и го направете безупречно.

6. Постарайте се максимално ефективно да използвате „пограничното време“.

Най–голямата загуба на време се прахосва, когато ние отиваме на работа, връщаме се вкъщи или нещо чакаме – особено внимание обърнете внимание на това как продуктивно да изполвате това време. Можете да направите няколко прозвънявания по пътя или да поработите над себе си. Множество практики и упражнения може незабелязано да се правят по време на разходка, пътувания (ако не сте шофьор). Проучете внимателно своя ден. Определете това време. След това планирайте какво бихте могли да свършите за него. Наименовайте го „погранично“ време. Време, през което вие наистина бихте могли да повишите своята продуктивност.

7. Следете за времето.

Веднага, като започнете да следите за своето време, вие ще се поразите колко време вие губите с непродуктивни занимания. При това без да навлизате в подробности. Просто напишете какво вие се каните да се занимавате. Отчитането на времето, отиващо за определени задачи – безценен опит, който ще ви отвори очите за много неща и действително ще ви помогне да се съсредоточите над главното.

8. Замислете за обяда. Колко време отнема той?

Замислете се за това колко време отива за обяд и какво вие правите. Превърнете го в изкуство на правилното хранене и възможно на неформалнто общуване. Ако вие извличате допълнителни възможности от не олямото прекъсване, обядът – е времето, когато многозадачността може да бъде прекрасно решение. Изберете два дни в седмицата, за да отидете да обядвате с хора, които вие не познавате добре. Или просто да се разходите. Или направете нещо продуктивно лично за себе си. Да кажем, че вие отделяте за обяд по 1 час на ден, това са 5 часа на седмица. Замислете се, затова как правите през това време.

9. Не се занимавайте с работа, във времето, което вие трябва да бъдете със семейството си.

Идвайки си вкъщи от работа, посветете това време на семейството: Напълно прекратете работа. Никакви телефонни разговори, никакви отговори по мейла. Във всяко семейство има часове на най–голяма активност, когато всички членове на семейството се събират заедно, нещо обсъждат, взаимодействат един с друг. Ако вие не освободите по–отрано това време, то плавно ще превключите към работата. Затова е важно да определите тези граници: кога вие работите и кога времето е за семейството.

10. Започвайте всеки ден правилно.

Създайте своето идеално утро – радвайте се на живота!

Настъпи време, когато всеки ден трябва да изживявате, като последен, да чувствате, изживявате, да осъзнавате всеки един момент!

Усмихнете се на себе си и на света – почувствайте този момент в цялата му многостранност и изживейте този ден, като най–добрия в своя живот!

И така всеки ден!

Read 1876 times Последна промяна на Четвъртък, 24 Август 2017 17:20
Оценете тази статия
(2 гласували)