13 Ноември

Как да накарате хората да искат да ви следват и да бъдат ръководени от вас?

Written by 

Лесният начин е да си купите пистолет и да го насочите срещу върпосните хора. Шансовете някой да не ви се подчини са почти нулеви. :)

Сега сериозно. Изкуството на лидерството и управлението е не да заставяш хората, а да направиш, така че те да искат да са от твоя отбор. Ти да си този, който ги води. Овладяването на това изкуство ни гарантира успехи във всяка сфера на нашия живот. Добрите практики в света на бизнеса показват, че най-успелите фирми имат най-лоялните и щастливи служители. Дори и в по-малки общества и групи всички следват онзи, когото те са определили.

Как да се превърнете в човек за подражание?

Ами много е просто - загледайте се какво правят хората около вас и започнете да правите обратното. Фактите сочат, че 80% от хората не притежават качествата да бъдат лидери по една или друга причина. Затова съм сигурен, че по-голямата част от вашите приятели, колеги и познати спадат към тази група. И понеже очевидно е по-трудно да намерите успелите, на които да подражавате подхождаме по-обратния път. Когато и вие сте в тази група, не може да очаквате да изпъкнете или да ви забележат. Това става само с хора, които взимат непопулярни мерки. Когато успеят другите, виждат различното и подсъзнателно искат и те да се научат. Интересното тук е, че дори и да не успеете няколко пъти, накрая, когато успеете, хората около вас ще виждат само успеха.

Кое е най-важното качество?

Стигаме и до същността на тази статия или това, което ме подтикна да я споделя с вас уважаеми читатели на моя блог. Има едно качество, което трябва да овладеем, за да можем да чувстваме сигурност в себе си, увереност и сила на нашия характер. Да, отново ще работим върху себе си, за да въздействаме на другите. Защото за кой ли път ще повторя, че единствено това е начина да постигнем успех.

Качеството, за което искам да ви споделя се нарича, отговорност и то най-вече към себе си. Сега се замислете колко пъти сте си обещавате някакви неща и след това не сте ги изпълнявали. Колко пъти сте си казвали, че ще започнете да спестявате, ще започнете да тренирате, ще отслабнете, ще се запишете на курсове за чужд език, ще спрете да пушите и т.н.

Всеки път, когато сте го правили и след това не сте изпълнявали своето обещание по една или друга причина (защото причините да не направим нещо са хиляди, но за да го направим винаги е само една), вие сте губили от своята увереност и сте потъпквали отговорността към себе си. Това ви е направило непродуктивни (защото хората съдят за човек по резултатите, а не по действията) и в очите на другите сте се превърнали в един от тях.

Обратното обаче е онова, което ни интересува и над което искам да ви обърна внимание. Винаги, когато сте си казвали например, че ще спрете да пушите и сте успявали, това ви е правило герой в очите на хората около вас. Всяко следващо спазено обещание ви е издигало в очите на другите и ги е карало да се вглеждат във вас, за да могат и те да успеят.

Какво мога да направя още днес?

Внимателно се вгледайте в това, което искате да направите. Вижте отново целите, които искате да постигнете, и си дайте сметка какво трябва да започнете да правите. Без да прекалявате опитайте да не се отказвате каквото и да се случва. Изгонете всяка мисъл, която ще иска да ви саботира. Ако сте си казали, че ще изтичате пет обиколки на стадиона, не се отказвайте на четвъртата освен ако нямате някаква контузия, разбира се. Ако ще събирате или пестите пари, започнете още сега (да сега!) и отделете малка част от парите, с които разполагате. Мисълта да не се отказвате пред нищо на преден план и винаги я дръжте там. В началото ще е трудно, но постепенно както всяко нещо това ще се превърне в навик. Тренирайте се, като си обещавате всеки път малко по-големи неща от предишния. Дори и да не успеете този път, не се отказвайте следващия.

Тази промяна у вас ще бъде забелязана много бързо от другите и постепенно ще усетите плодовете на лидерството и властта, която не друг, а хората около вас ще ви дадат.

Read 1762 times Последна промяна на Неделя, 27 Август 2017 01:08
Оценете тази статия
(1 Vote)