13 Ноември

Как да увеличим личната си продуктивност?

Written by 

       Организация на времето, определяне на ясни цели, изчистване на вашите ценности – всичко това са важни неща за вашата продуктивност и личен усех. Добре е да ги знаете, да си ги припомняте, но какво правят 80% от хората? След като отидат на семинар, прочетат книга или пък статия по въпроса, се връщат към обичайните си задължения. За малко променят някои неща и след това се връщат в зоната си на комфорт и нормалното си ежедневие. Тук ще ви предложа техника, коята е съвсем проста, не изисква абсолютно нищо от ваша страна и в същото време е крайно ефективна. Смело обещание, но след малко ще се уверите сами.

       Защо сме непродуктивни?

       Вие четете тази статия, защото искате да увеличите вашата продуктивност с 200%. Основната пречка на всеки един от нас е качеството ни да отлагаме и заменяме важната работа с такава, която претендираме, че е важна. Четем имейли, говорим по телефона, ходим на срещи, правим конферентни разговори, класифицираме документация и т.н. Това НЕ е продуктивно. Независимо дали работите в офис от 9 до 5, вкъщи или имате собствен бизнес, в по-голямата част от „работното” си време не работите, а претендирате, че работите. Важно е да се осъзнае това, защото иначе няма как да се промени. Именно това е причината да се чувствате изморени и в същото време неоценени накрая на работния ден. Ако сте свършили реална работа, ако сте били истински продуктивни, накрая колкото и да сте изморени ще се чувствате удовлетворени. Всеки от нас е изпитвал чувството на добре свършената работа и знае, че след това умората остава на заден план за сметка на  удовлетворението от успеха. Простичко казано идеята на статията не е да вършите горните неща 200% повече (както правят повечето хора), а резултатите от това, което работите да се увеличат с толкова.

       За какво ни е да сме продуктивни?

       На пръв поглед въпросът изглежда абсурден, но много хора си го задават по няколко пъти на ден. Макар и под различна форма, често мога да чуя колеги, партньори, приятели и роднини да ми казват: „Какво искат от мен за тази заплата и тези условия толкова?” или „Върша му черната работа, а той (шефът) все е недоволен!” или „Претрупан(а) съм от работа, а те ми съкращават персонала”. Всичко това в основата си съдържа: „За какво ми е да съм продуктивен?”. Ние българите си имаме една страхотна поговорка: „Те се правят, че ми плащат, аз се правя, че работя”. Или шефът е непродуктивен, че отлага уволнение, а работникът, че не върши съществената работа, за която е нает. И така кръгът се затваря. Наблюдаваме феномен на групова непродуктивност. Именно в мотивацията, обаче се крие основата на всички успeли хора. Ако вие започнете да вършите важната работа изключително бързо ще изпъкнете пред масата, ще ви забележат и за много кратко време ще станете онзи ценен кадър, с който никой няма да иска да се раздели. Оценката за вас ще идва повече от това, че ще ценят мнението ви. Ще се издигате в йерархята и сами ще ви предлагат повишение и увеличение на парите, които получавате. Гледате ли скептично? Значи не се намирате в топ 10% на хората във вашата специалност.

       Въпросът, който ще ви промени!

       Като човек, който се интересува от управление на времето (защото смятам, че това е най-важния ни ресурс днес) искам да ви кажа, че във всички неща, които съм чел по темата се крие един въпрос, който непрекъснато трябва да задаваме на себе си:

    „В момента върша ли истински важна работа за мен или си намирам работа, за да я отлагам?”


       Задаването на този въпрос по 5-10 пъти на ден ми помога да бъда в непрекъснато състояние на стрес. Отваряма една малка скоба, за да уточня, че стресът не е непременно вреден и липсата на такъв носи много повече вреда от прекаления стрес. То е състоянието, в което можем да дадем найстина най-доброто от себе си, за да си свършим работата. Колкото и да сте скептични, опитайте още сега да си зададете въпроса и ще видите как вътрешно ще почуствате вина, че четете тази статия, а не правите нещо наистина важно за вас.

Въпросът има своите разновидности и сега ще ви представя някои типични, които могат да ви служат:

- В момента правя ли нещо, за да постигна целите си или си намирам работа, за да отлагам?

- В момента върша ли нещата, за които съм нает на тази работа или си намирам работа, за да я отлагам?

- В момента правя ли нещо стойностно или си губя времето с незначителни неща, за да го отлагам?

- В момента занимавам ли се с това, което искам или търся извинение във външни обстоятелства?

- В момента с човекът, който искам ли съм или търся причини да съм с него, за да отложа неудобни ситуации?

       Задавайте си винаги въпроса в каквато форма е най-удобна за вас в момента и ще ви служи най-добре. Но само задаването, дори без да си отговаряте на него ще ви кара да се замисляте и предприемате значителни корекции в курса на вашия живот. Защото твърде много от нас са непродуктивни, депресирани и мързеливи. Това не е защото сме такива по природа, а защото някога преди време сме спряли да мислим какво е найстина важно и стойностно за нас и сме поели на автопилот. Е, това е състояние, като всяко друго и то МОЖЕ да се промени.
Пожелавам ви успех!

Read 1863 times Последна промяна на Неделя, 27 Август 2017 01:45
Оценете тази статия
(1 Vote)