26 Ноември

Острите случаи. Някои комплекси.

Written by 

ОСТРИТЕ СЛУЧАИ

Лечението на грип е лечение на остро инфекциозно заболяване. Подобно е и лечението на настинки, леки и средни травми, различни други остри  възпалителни процеси като: отити, тонзилити, фаренгити, ларингити, остри бронхити, трахеобронхити, ринити от най-различен произход, конюктивити, различни остри възпалителни процеси в пикочо-половата система и т.н. и т.н.

За всички тези заболявания по принцип информационното лечение е най-добрият метод, защото организмът още не е получил все още хронични увреждания.

Но дори и при тежки хронични заболявания, тези вербални хомеопатични препарати могат да бъдат добра съпътстваща терапия. Те се съчетават с абсолютно всяко лечение, както и с всички профилактични методи, като поемат до една трета от лечебния процес. При употребата намаляват силно страничните влияния на различни тежки химически терапии. Разбира се, когато пациентът вече е в напреднал стадий на онкологично заболяване, диабет, сърдечна, бъбречна или дихателна недостатъчност, твърде малко може да се направи, освен постигането на известно облекчение. Вербалната хомеопатия™ обаче е незаменима при профилактиката на всички тежки заболявания, включително и генетичните в процеса на бремеността; при всички остри случаи, включително и при тежки травми и в началото на всички тежки хронични болести като диабет, хроничен бронхит, астма, хронични алергии, гастрити, ентероколити, колити, хипертония, исхемична болест на сърцето, дори и в началните етапи на дилатативна кардиомиопатия. Повлиява забележително и началните етапи на различни хормонални дисфункции, предотвратява или недопуска усложняването им. Тя работи безотказно с всички други методи на лечение и значително увеличава ефективността им. На практика хора, които са лекувани още от бебета, а и преди това с хомеопатия и не са прекъсвали никога това лечение на практика не боледуват от хронични заболявания и достигат до дълбока старост, освен в случай на инцидент.

Могат да бъдат създадени монопрепарати, както и комплекси от изговорени хомеопатични препарати със съответните разреждания, както и със съответните им характеристики за всяко заболяване, към което хомеопатичният метод има отношение.

Всъщност това не е система за лечение, а нов начин на живот, който да предадете и на децата си. Информационното лечение при деца може да започне още преди зачеването и по време на бремеността с т.нар. евгенични грижи за плода. След това профилактиката при вече родено здраво и нормално дете продължава през целия живот. Информационните препарати покриват целия спектър от недопускане на странични ефекти от различните ваксини, неразположенията от коликите, предизвикани от изкуственото хранене и невралгиите при израстването на зъбчетата. При деца, които са обгрижвани по този начин, острите и алергични заболявания са значително по-малко и ако възникнат могат да бъдат овладени пак с помоща на вербални хомеопатични препарати и меки конвенционални методи.

НЯКОИ  КОМПЛЕКСИ:

Ето как се приготвя комплекс за високо кръвно налягане, причините за което са постоянен нервен стрес, безсъние, тежка загуба, системно преяждане, злоупотреба с алкохол и цигари, застоял начин на живот. По принцип се счита, че системното претоварване на нервната система, постепенно води до намаляване на регулаторната и функция по отношение на кръвното налягане. Препаратът е допълващ, когато става въпрос за повишено кръвно налягане, вследствие на друго тежко заболяване на бъбреците, сърцето или ендокринната система.

1.Nux vomica – стрихниново дърво.

Показанията са:

1.Нервен синдром със спазми, обща хиперрефлексия, хиперестезия към шум, миризми, докосване. Нарушения в характера, свързани с раздразнителност, гняв, агресивност. Безсъние при претоварени хора, които се събуждат към 2-3 часа през нощта и трудно заспиват отново. Мигрена при претоварени и напрегнати хора. Спастично повишено кръвно налягане. Задържане на урина с напразни позиви.

2.Храносмилателен синдром с обложен език с бяложълтеникав налеп, гадене, запек с напразни позиви, сънливост след хранене, сърбящи и болезнени хемороиди.

Тези хора са нервни, нетърпеливи, раздразнителни, избухливи и много активни. Проявяват нетърпимост при най-малката пречка. Работят в условия на претоварване и служебни грижи. Начинът им на живот е заседнал, злоупотребяват с алкохол, кафе, тютюн, преяждат. Постепенно стигат до блокиране на емоционален и психически план.

2. Gelsemium sempervirens – жълт жасмин – пълзящ храст от сем. Логаниеви.

Показанията са:

1.Нервен синдром с мъчително безпокойство поради предварително изживяване на бъдещо тревожно събитие през нощта. Главоболие в областта на тила. Потиснатост, нарушения на паметта, треперене вследствие на емоции или лоши новини. Последици от емоционален шок и умствено блокиране, което може да е съпроводено с диария и полакиурия./често уриниране на малки количества или на капки урина/.

3. Aurum metallicum – елементарно злато.

Показанията са:

1.Реактивен депресивен синдром при възрастни хора. Свръхдейност и весело настроение, последвано от депресивни прояви, които се прикриват. Чести и силни изблици на гняв. Огромна раздразнителност, като най-малкото противоречие предизвиква гняв. Чувство за отвръщение и гняв към работата. Суицидни мисли.

2.Сърдечно-съдови показания, свързани с повишено артериално налягане с топли вълни и конгестия /кръвонапълване/ в главата. Сърдечна възбуда и екстрасистоли /прибързани сърдечни удари, които могат да бъдат последвани от по-голяма пауза/. Усещане сякаш сърцето спира и започва отново с подскок, пристъпи на задушаване, чувство за страх и тревога. Стенокардна болка при усилие.

Това са хиперактивни, свръхамбициозни хора с огромно чувство за дълг и ярко честолюбие. Често злоупотребяват с алкохол и стимуланти.

4. Sulfur – сяра.

Показанията са:

1.Сърдечно-съдови показания, свързани с повишено артериално налягане с усещане за топлина, шум в ушите, световъртеж. Сърцебиене и диспнея /задух/, която събужда болният през нощта, а също появяваща се при усилие. Усещане за тежест върху гърдите. Препаратът се използва при сърдечно болни с диабет със затлъстяване като подпомагащо лечение.

2.Стомашно-чревен синдром със гастрит, ентероколит, колит, чернодробно-жлъчни мигрени, запек с парещи хемороиди. Всичко това е свързано с преяждане и алкохолизъм.

Това са свръхдейни, общителни хора с огромни сили и амбиции. Често могат да приказват повече, отклкото да вършат реална работа. Импулсивни са и  реагират бурно на трудностите с пристъпи на гняв. Нерядко са агресивни. Под влияние на умората могат да станат лениви, отпуснати и разхвърляни. Често на тях не може да се разчита, въпреки гръмките им заявления за свръхвъзможности.

5. Glonoinum – динамит

Показания са:

1. Сърдечно-съдови показания, свързани с внезапно повишаващо се кръвно налягане при хипертоници, внезапно появяващи се конгестивни /прилив на кръв/ главоболия, топли вълни, усещане за напълненост и стягане около шията, кризи на стенокардия, внезапна сърдечна възбуда, пароксизмална тахикардия /пристъп на екстрасистоли – прибързани сърдечни удари/, което е свързано със смутена вегетативна нервна дейност. Всичко това може да бъде породено от внезапни емоции, лоши новини, слънчев или топлинен удар.

Това са активни, нервни и амбициозни хора, които реагират бурно на обстоятелствата в живота. Предразположени са към съдови-инциденти: инфаркт на миокарда, инсулти.

6. Lachesis muta – отрова от ням кротал

Показанията са:

1Алкохолизъм  с храносмилателни смущения и болезнен, хипертрофичен черен дроб.

2.Нервен синдром с редуване на активност и свръхконтактност с депресия. Множество фобии: от смъртта, от отравяне, от заговор, от змии. Изключителна ревност и недоверчивост, чести въздишки и извънредно силно чувствителност на докосване и стягане особенно около шията. Чувство за притискане и задушаване около сърдечната област при заспиване, страх от отпускане. Пулсиращо, конгестивно главоболие. Топли вълни. Повишено артериално налягане, сърцебиене и чувство за тревожна напрегнатост.

Това са активни, амбициозни хора, които работят под изключителен стрес и нервно напрежение. Склонни са към поемане на стимуланти. Контролират всички и всичко около себе си. Проявяват необичайна ревност към по-малки братя и сестри, приятели, съпрузи, родители, колеги, шефове.

7. Arnica montana – многогодишно растение от сем. Сложноцветни.

Показанията са:

1.Сърдечно-съдови показания – намалена капилярна и артериална устойчивост, артериална защита при хипертоници и коронарноболни. Препаратът се използва при всички случаи на сърдечно-съдово претоварване и е съдов протектор. Има изключително въздействие при наличие на хематоми от всякакъв произход; възпаление на стените на артериите при усложнени атеросклеротични плаки, травматични хемотоми, опасност от хематоми при варици /разширени вени/ и емболизъм. Често препаратът е животоспасяващ, защото дава време на пациента за реакция дори при много тежки случаи. Незаменим и без алтернатива, дори в алопатичната /традиционна/ медицина при мозъчно-черепни травми и усложненията от тях.

2.Мускулна умора – последици от спортно претоварване, включително и на сърцето, последици от дълго ходене, изкачване, тежка физическа работа, безсъние вследствие на прекомерна умора, състояние на фебрилитет от преумора.

3.Травматизъм – препаратът се използва при всякакъв удар, инцидент, рана, падане, особенно при мозъчно-черепни травми. Арника е незаменима при пред и следоперативно лечение, както и при раждане поради ролята си на съдов протектор /предотвратява кръвоизливи, хематоми, разко намалява болките/.

8. Baryta carbonica – бариев карбонат

Показанията са:

1.Повишено артериално налягане поради артериосклероза при възрастни хора. Препаратът се използва и за профилактика на стареенето и при моторни и умствени усложнения при церебрални-съдови увреждания. /мозъчно-съдови инциденти, като исхемични инсулти например/.

След като сте осигурили шишенцето /шишето/ си правите списък на това, което трябва да произнесете и разреждането, което ще използвате.

В случая:

1. Nux vomica 100 CM, или МММ, или МММММ

2. Gelsemium sempervirens 100 CM, или МММ, или МММММ

3. Aurum metallicum 100 CM, или МММ, или МММММ

4. Sulfur 100CM, или МММ, или МММММ

5. Glonoinum 100 CM, или МММ, или МММММ

6. Lachesis muta 100 CM, или МММ, или МММММ

7. Arnica montana 100 CM, или МММ, или МММММ.

8. Baryta carbonica 100CM, или MMM, или MMMMM.

Така комплексът, който ще произнасяте е готов.

След това хващате шишенцето пълно с 2/3 чиста вода  и 1/3 етилов спирт

и започвате да изговаряте последователно съставките с уста много близо до водата /1см.-1.5см/:

1.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/: Nux-vomica  /Нух- вомика/ 100 CM, или МММ или МММММ.

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

2.Казвате ясно и високо:  Gelsemium /Гелсемиум/ 100 CM, или МММ, или МММММ

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

3.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/:  Aurum metallicum /Аурум металикум/ 100 CM, или МММ, или МММММ

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

4.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/: Sulfur / Сулфур/ 100CM, или МММ, или МММММ

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

5.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/: Glonoinum /Глоноинум/ 100 CM, или МММ или МММММ.

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

6.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/:  Lachesis muta /Лахезис мута/ 100 CM, или МММ, или МММММ.

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

7.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/:  Arnica montana /Арника монтана/ 100 CM, или МММ, или МММММ.

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

8.Казвате ясно и високо с уста много близо до водата /1см.-1.5см/: Baryta carbonica  /Барита карбоника/ 100 СМ, или МММ, или МММММ.

Затваряте с капачката и разтърсвате енергично.

Комплексът има профилактичен и лечебен ефект.

При профилактика може да се приема  и по един път на ден от по-млади хора над 30 години, а дори и под тази възраст, ако има предразположения и условия на живот със силен стрес. При по-големи натоварвания приемите могат да се увеличат. Добре е да се взема поне шест месеца всяка година.

Ефектът при това положение е, че на практика до много късна възраст не настъпват сърдечно-съдови и неврологични проблеми, за които високото кръвно е една от основните предпоставки. Разбира се, добре е да се съчетава и с други препарати за сърдечно-съдови неразположения.

С възрастта приемите могат да се увеличават. Няма странични ефекти и няма ограничения в приемите. При остри състояния и нервни сривове препаратът може да се взема и през 10-15 минути. /претоварено сърце, лоша новина, емоционален шок, загуба от различен характер, претопляне, тежки външни условия/. Препаратът може успешно да се съчетае с Ignatia amara, която е основното лекарство за психически шок от всякакъв характер. Не случайно в някои хомеопатични школи наричат Ignatia „гробищно” лекарство. Това обаче е препаратът, който може да ви предпази от тежки заболявания вследствие на емоционалния шок: диабет, синдром на Хашимото /автоимунно заболяване на щитовидната жлеза/, исхемична болест на сърцето, тежка депресия, множествена склероза, ракови заболявания. Често хората, които претърпяват големи загуби в живота си или са подложени на непрестанен жесток стрес до месеци или няколко години развиват тежки хронични заболявания, които се лекуват трудно или на практика не се лекуват. Ignatia amara вземана многократно поне месец или два, а понякога и години след тежкото преживяване на практика елиминира възможността това да се случи, особенно ако се вземе веднага и многократно. Изговаря се Ignatia amara CM, или MMM, или MMMMMM. Може да се съчетае и с други още по-дълбоки препарати за „загуба” като Natrium muriaticum, Lachesis muta, Phosphoricum acidum. Затова обаче е необходима допълнителна информация.

Ignatia на практика е Аrnika на емоционален план.

Но да се върнем пак на препарата за високо кръвно налягане.

При вече болни хора той е съвместим с всяко лечение /медикаментозно, както и високотехнологично като поставени пейсмейкъри, например или извършени хирургически интервенции/. Вербалната хомеопатия™ при тежки случаи поема 30% от лечението. Тя стабилизира основното лечение и значително премахва страничните ефекти от алопатичните /химически/ медикаменти. Вербалните хомеопатичните препарати дори при най-тежко болните имат и значителен лечебен ефект. Този вид хомеопатията не позволява и появата и разрастването на други съпътстващи заболявания и така предотвратява бързото отпадането на организма в условията на тежко хронично заболяване. Например, тя не може да излекува инсулинозависим диабет от втори тип, но ще има силно профилактичен и забавящ ефект върху неврологичните и съдови усложнения на заболяването.

При по-тежко болните пациенти препаратите трябва да се вземат постоянно по 4-5 пъти на ден, а при кризи  и по повече пъти, дори през 10 мин. В будно състояние. На практика органичение в броя на приемите няма.

Read 2732 times
Оценете тази статия
(0 гласували)