26 Ноември

НЯКОИ СПЕШНИ СЛУЧАИ

Written by 

НЯКОИ  СПЕШНИ  СЛУЧАИ

Вербалната хомеопатия™ е особенно ефективна в неотложни случаи.

При висока температура например може да се избира между:

1.Belladonna CM, или MMM, или MMMMM – бързо покачваща се температура със зачервено, топло и влажно лице и  обилно изпотяване при остър възпалителен процес. Променливо желание за вода. Непоносимост към шум и светлина.

2. Aconitum CM, или MMM, или MMMMM – бързо покачваща се температура със суха, зачервена и топла кожа. Желание за огромни количества вода. Силна тревожна напрегнатост и постоянно мърдане и неспокойствие. Препаратът е подходящ и при грипен синдром /може да се прибави към комплекса за грип/. Той е основен и при случаи на простуда вследствие на надухване от остър, студен и сух вятър и при рязка, неочаквана промяна на времето от топло към студено, при попадане в студена, ледена вода или пиене на такава.

3. Gelsemium CM, или MMM, или MMMMM – висока температура с почти пълна невъзможност за движение и отсъствие на каквото и да е  било желание за вода.

4. Bryonia alba CM, или MMM, или MMMMM – Постепенно повишаваща се температура, която стои дълго висока. Огромна жажда за студена вода. Почти пълно обездвижване, болка при най-малкото движение. Скованост.

5. Stramonium CM, или MMM, или MMMMM – изключително висока темепература, която не се повлиява от нищо друго. Суха топлина и последващо изпотяване. Студени крайници, силна жажда. Пулсиращо главоболие. Главата се повдига и отмята назад, за да потъне след това отново във възглавницата. Опасност от хипертермични гърчове. Делириум, разширени зеници, кръгове движения за хващане на въображаеми предмети.

6. Chamomilla СM, или MMM, или MMMMM – висока температура с гореща, обилна пот по главата и лицето. Силна жажда. Едната буза е червена, другата е студена, парене в ходилата. Неспокойство, раздразнителност, гняв.

7. Ferrum phosphoricum СМ, или МММ, или МММММ– слабо повишена температура, под 39 градуса, която се е покачвала постепенно. Редуване на  бледост и зачервяване на лицето, влажна кожа без обилно изпотяване. Горещи вълни по лицето, отпадналост и усещане за опиянение.

8. Pyrogenium СМ, или МММ, или МММММ – препаратът може да се приложи при всички форми на остри и хронични инфекциозни състояния, съпроводени с треска и нагнояване. Употребява се при инфектирали рани и всякакви гнойни процеси. Незаманем е при хранителни отравяния. Има несъответствие между пулса и температурата. Езикът  е червен и бляскъв, налице е гнойна миризма. Има усещане за болезненост и натъртване.

При трудно диагностициране на препарата може да се направи вербален  комплекс от тези най-характерни за температурни състояния вещества или на само от няколко от тях. Това може да бъде и профилактика на простудни и грипни състояния при хора, които по природа вдигат висока температура.

СПЕШНИ СЛУЧАИ:

При спешни и неотложни ситуации, където е необходима бърза реакция може за минута две да приготвите препарат, който да облекчи значително състоянието на пострадалия и в някои случаи да му даде възможност да пристигне навреме до специализирано медицинско заведение. Тези препарати са силно ефикасни дори при много тежи състояния и са съвместими с всяко друго прилагано лечение от спешната помощ. Могат да бъдат и комбинирани един с друг.

1.Arnica Montana СМ, или  МММ, или ММММММ – Арника

Показанията са: всички травматични увреждания вследствие на катастрофи, падания, счупвания, битови травми, побой, оперативни намеси, включително и раждане. Арника действа като силен съдов протектор. Предпазва от развитието на тромби, разнася изключително бързо кръвонасяданията; хематоми, екхимози, варикози, облекчава всички видове кръвоизливи,  бързо овладява състоянието на шок, намалява значително болката, действа превантивно при хипертоници и кардиоболни и облекчава състоянието при инсулт или инфаркт, като често при тези случаи е животоспасяваща.

Арника се използва при всякакви видове мускулна преумора; изкачване, носене на тежести, полска работа, строителство, високо спортно майсторство; препаратът предотвратява или намалява       болките при мускулната треска, облекчава натоварването на мускулите, дава възможност за много по-лесно възстановяване. Добре е да се взема преди, по време и след натоварването.

Арника е основният препарат и при раждане. Тя се взема непрекъснато от първия момент на започващо раждане, по време на самото раждане и до пълното възстановяване след 30-40 дена. Приемите се разреждат според подобрението. Арника може да се взема по време на раждането през 5 минути. Съвместима е с всяка оперативна намеса.

2.Belis perenis СМ, или МММ, или ММММММ – паричка

Показанията са:- удари след катастрофи или други инциденти в областта на корема и малкия таз. Предпазва от кръвоизливи и или облекчава състоянието след такива. Взема се интензивно месец-два след травмата, а може и повече в зависимост от тежеста на инцидента, но най-малко месец  след отшумяване на симптоматиката /болките/ с оглед на дълбоки вътрешни наранявания, които не винаги могат да се установят. Често пациентите загиват от вътрешен кръвоизлив месец-два след инцидента, особенно когато не са в болнично заведение. В този смисъл и Аrnica и Belis perenis нямат аналогия по отношение на превантивната си роля в медицинската практика. Продължителното им и редовно приемане предотвратява ефективно такива инциденти.

3.Conium СМ, или МММ, или ММММММ– бучиниш

Показанията са: – тежки удари след инциденти в областта на гърдите. Препаратът води до по-бързо въстановяване и предпазва или облекчава кръвоизливи в тази област. Взема се поне месец след отшумяване на симптоматиката /болката/ с оглед предотвратяване на        усложнения от по-дълбоки вътрешни наранявания, които не винаги могат да се установят.

- повлиява остри парези на двигателните и сетивни нерви вследствие на инциденти.

- благоприятства разнасянето на различни видове втвърдявания в организма вследствие от инциденти.

4.China СМ, или МММ, или ММММММ– кора от хининово дърво.

Показанията са: – овладяване на малки до средни вътрешни и външни кръвоизливи вследствие на инциденти.

- облекчаване при състояние на по-тежки кръвозагуби /вътрешни и външни/. Дава се успоредно с другите терепевтични спешни мерки.

- Кръвоизливи от носа

- Възстановяване след тежки кръвозагуби и инциденти. В този случаи се взема в продължение на месеци.

5.Phosphor СМ, или МММ, или ММММММ– бял фосфор

Показанията са: – чести, рецидивиращи обилни кръвотечения.

-Овладява слаби и средни кръвоизливи при различни видове инциденти.

-При тежка кръвозагуба се съчетава с традиционите кръвоспиращи и

лечебни методи – кръвопреливане, антишокова терапия, хемостаза.

- Кръвотечение от носа.

-Кръвоизлив в червата. Ефективно се комбинира с всички други лечебни методи.

- Обилно кръвотечение в урината – хематурия.

- Много обилна тежка менструация с опасност от анемия.

-Кръвотечение от язва в стомаха.

-Кръвотечение от рани и язви, които кървят анормално.

- Храчене на кръв – хематемеза.

Препаратът се дава непрекъснато по време на инцидента и около седмица до месец според тежестта на случая след спиране на симптоматиката с оглед на бъдещи усложнения. Съчетава се с всички останали спешни действия; кръвопреливане, антишокова терапия, оперативни намеси.

При анемичност и големи кръвозагуби лечението продължава месеци до пълното  възстановяване на пациента. Може успешно да се съчетава с Ferrum metallicum  или  Ferrum phosphricum, както и с China.

6.Sulfur acid СМ, или МММ, или ММММММ – сярна киселина

Показанията са: – посттравматични упорити кръвонасядания с дълбоки болки, скованост и тежки инфекциозни състояния. Опасност от сепсис и вътрешни кръвоизливи.

- кръвотечения с черна, течна кръв.

Този препарат много добре може да следва Arnica, особенно при упорито кръвонасядане и усложнения. Съпътстван е с главоболие с усещането сякаш мозъкът се люлее в черепа.

7. Bothrops lanceolatus СМ, или МММ, или ММММММ  – отрова от ботропс ланцеолатус / вид бразилска змия/

Показанията са: различни видове кръвоизливи с черна, несъсирваща се кръв и състояние близко до колапс; отпуснатост, бледа мраморирана кожа, цианотичност, задух, слаб пулс.

- церебрален кръвоизливи /инсулт/

- кръвоизлив в стомаха

- дълбоки артериални тромбози.

- тромбофлебит

- кръвоизлив в носа

- капилярни кръвоизливи.

- супер инфекция с нагнояване.

8. Carbo vegetabilis CM, или МММ, или ММММММ. – медицински дървен въглен.

Показанията са: състояние на колапс: обща отпадналост,  сивобледо до синкаво лице, студена кожа покрита със студена пот по челото и лицето, студен дъх, учестено и повърхностно дишане, слаб пулс. Изключително характерна е нуждата от веене.  Това облекчава потрадалия. Често в хомеопатията този препарат се нарича „съживител на трупове”.

- може да се приложи и при състояния на остра дихателна недостатъчност и сърдечна недостатъчност като спомагателно средство при класическото лечение.

-Кръвоизливи с черна кръв.

9.Hydrocianicum acid СМ, или МММ, или ММММММ – цианкалий

Показанията са: спешна помощ в случай на стенокардия с ритъмни нарушения и тенденция към колапс. /отпуснатост и вледеняване/

-Съдови церебрални инциденти /инсулт/ със задушаване и цианоза.

-Препаратът е изключително полезен в случаи на удавяне и задушаване.

10.  Ledum СМ, или МММ, или ММММММ – ледум

Показанията са: кръвонасядане при травми /кръвонасядания около окото от твърд предмет, около върховете на пръстите и ходилата/. Кожата е студена и мраморирана.  Травми от пробождания, ухапвания и ужилвания /тръни, гвоздеи, остриета, ножове, игли, животни и насекоми/. Налице е често сърбеж и обрив. Симптомите се облекчават от студово въздействие и се влошават при затопляне.

11.Hyperycum off. СМ, или МММ, или ММММММ – жълт кантарион /арника на нервната система/

Показанията са: всякакъв вид травма на нервните окончания при убождане,  катастрофа, разкъсване, порязване.

- смазване и натъртване на крайниците.

- всякакви прободни рани – пробождане, ухапвания, ужилвания.

- изтръгване на нокти

- фантомни болки в отрязани крайници

- последици от нервохирургическа интервенция

- черепно-мозъчна травма с главоболие и нарушение на паметта.

- лицева студова невралгия /в първите дни или в в момента на парезата/

- изваждане на зъб.

Болките по хода на нервите се разпространяват центростремително. Влошават се рязко при докосване.

УЖИЛВАНИЯ  И  УХАПВАНИЯ

При ужилвания и ухапвания може бързо да се приготви вербален препарат, който да облекчи състоянието. Може да се избира между няколко възможни препарата, както може да се изработи и комплекс от всички възможности, който да се носи и употребява при необходимост. При вземането на няколко капки непосредствено след ужилването ефектът е мълнееносен и особенно добър при деца.

1.Ledum СМ , или МММ, или МММММ -  Ледум е препарат №1 при ужилвания и ухапвания

Показанията са: всякакви ужилвания  и ухапвания. Дава се през 10-15 мин. Засегнатото място е студено / подуто, твърдо и зачервено/, облекчава се от студено. Ledum бързо облекчава състоянието при силна алергична реакция от ужилване. Препаратът е подходящ при всички случаи от ужилване от комари до ухапване от кучета и влечуги.

2.Apis melf. СМ, или МММ, или ММММММ – пчела

Показанията са:  ужилвания от оси и пчели. Мястото е болезнено, с жилеща болка, подуто, оточно и зачервено. Облекчава се от студено. Влошава се от всякакво топлинно въздействие, дори от седене на топло. Дава се през 5-10 мин. Ако ужилването е в района на  устната лигавица, налице е оток на ларинкса и силна алергична реакция може да се дава и през 2-3 минути. Приготвянето на вербален препарат в това състояние и в рамките на 20-30 секунди и може да е животоспасяващо, особенно ако не е налице нищо друго. Това дава шанс при много тежки случаи да се стигне до болнично заведение.

3.Cantharis СМ, или МММ, или ММММММ– испанска муха.

Показанията са: ужилвания със силни парещи, остри, жилещи болки, които са непоносими. Налице е силно зачервяване, дори разязвяване, силен обрив.

4.Hypericum СМ ,или МММ, или ММММММ – жълт кантарион

Показанията са:  ухапване от змия. Препаратът се дава през 10-15 мин., а може и по-често. Съчетава се добре със стандартните методи за въздействие с инжектиране на серум. Вербалният препарат може да стабилизира състоянието на пострадалия достатъчно дълго до доставянето на серума. При по-леки случаи на слабоотровни влечуги е напълно достатъчно даването само на  препарата. Болката по хода на нерва е центростремителна.

5.Urtica urens СМ, или МММ, или ММММММ – коприва

Показанията са: остра кожна алергична реакция с обрив и сърбеж при ужилвания от пчела и оса. Усещане за парене, зачервяване, оточност, непоносим сърбеж при най-малкия допир. Влошава се при контакт с вода и студ.

6.Tarantula cubensis СМ, или МММ, или ММММММ – тарантула

Показанията са: непоносимо болезнено усещане за парене и жилене след ужилване или ухапване. Цианотичност на кожата и подуване на мястото.

7.Carbo acid СМ, или МММ, или ММММММ – карболиева киселина

Показанията са: препаратът е показан е при много силна алергична реакция до колапс /отпадналост и изстиване/ при ухапване от пчела или оса. Сърбящи болезнени обриви, които могат да стигнат до разязвяване. Дава се през 5-10 мин. в зависимост от степента на алергичната реакция. При по-тежко състояние може да се прилага и през 2-3 минути.

Счупвания, навяхвания, изкълчвания, тежки физически претоварвания

1.Аrnica мontana СМ, или МММ, или ММММММ  - арника

Показанията са: счупвания и наранявания с отоци, кръвонасядания и силни болки. Препаратът овладява шока, намалява болката и не допуска появата на хематоми, а при наличието вече на такива ги разнася по-бързо и не позволява усложнения. Пие се в началото през 10-15 мин., а ако ситуацията е много тежка и през 2-3 минути. Приемите се разрежда според подобрението. Взема се поне 1 месец след отшумяване на последните симптоми и зарастване на костите.

2.Rhus tohicodendron СМ, или МММ, или ММММММ– отровен шмак

Показанията са: изкълчвания, навяхвания, луксации и претоварване на ставите. Често е налице силно безпокойство и тревожност, както и  скованост, подуване и силна болка в мускулите, която се облекчава от по-продължително движение /в някой случаи/. Подобрява се от топло и сухо. Влошава се силно от влага.

3.Ruta grav. СМ, или МММ, или ММММММ – седефче.

Показанията са: всички травми, които засягат сухожилията, ставите и периоста /тъканта, която покрива външната повърхност на костите/. Действа много добре при изкълчвания, навяхвания, луксации и претоварване на коляното, глезените и китките. Ставата е скована, подута и силно болезнена. Болката при по-леки случаи се облекчава от по-продължително движение. Сухожилията се чувстват прекалено къси, натъртени и болезнени. Подобрение от топло и сухо и влошаване от влага.

4.Hypericum perf. СМ, или МММ, или ММММММ – жълт кантарион

Показанията са: всякакъв вид травма на крайниците и гръбначния стълб, които засягат нервната система. Счупвания, смазване, натъртване, луксации. Препаратът действа особенно добре при увреждане на пръстите на ръцете и краката, травми на опашната кост, включително и при раждане, травми на крайните нервни окончания: уши, устни, нос, крайните фаланги на пръстите.

- Препаратът се използва и при синдром на претърпелите черепно-мозъчна травма с главоболие, световъртеж и нарушения на паметта.

5.Symphitum 5С, 9С – черен оман

Показанията са: прапаратът улеснява зарастването при счупвания, намалява и облекчава болката. Това е препарат, който се използва в ниски разреждания, защото има главно физически въздействие.

Високите разреждания като 100СМ, МММ, МММММ могат да се използват при различни уплътнения, сраствания и травматични издувания на костите.

6.Eupatorium perf. СМ, или МММ, или ММММММ – Еупаторием перфолатум

Показанията са: много силни болки при счупвания и травми на крайниците и мускулите. Влошаване при всяко движение.

7.Bryonia alba СМ, или МММ, или ММММММ – бяла тиква.

Показанията са: пукване и счупване на ребро. Силни болки в ставите от претоварване, особено на коляното. Често са налице отоци. Невъзможност за каквото и да е било движение. Препаратът е основен при оточност на серозите; съчетава се с Apis.

8.Silicea СМ, или МММ, или ММММММ – силиций

Показанията са: счупвания на крайниците, съчетано с остър недостиг на калций и силиций – остеопороза. Трудности при зарастването. Препаратът често се използва при деца, които имат прекалено бърз растеж по време на съзряването си.  В тези случаи Silicea успешно се съчетава с Calcarea phosphoricum.

9. Calcarea fluorica СМ, или МММ, или ММММММ – калциев флуорит

Показанията са: рецидивиращи навяхвания от прекомерна халтавост на връзките и отпускане на тъканите. Препаратът е основен при предразположение или наличие на остеопороза, артрози с наличие на остеофити /шипове/, лумбаго.

Read 2524 times Последна промяна на Четвъртък, 30 Март 2017 20:13
Оценете тази статия
(0 гласували)