03 Февруари

Здравето през февруари

Written by 

През това време на годината за нашето здраве определящ фактор става "Растящият Ян". Това означава засилено движение на енериите както в организма, така и в природата, а освен това се активизира функцията на системата на черния дроб. Организмът повече не се нуждае от гореща храна, която той е използвал за защита от студа.

В учението за петте елемента (У СИН)  черният дроб се отнася към елемента Дърво. Черният дроб и жлъчният мехур са двойка органи. През този период много хора усещат сухота в устата, изтръпващи болки в раменете, мигрена, болка в областта на гърдите и ребрата, болка в областта на външните страни на бедрата. Може да се появят главоболие, световъртеж, звънене в ушите и конвулсии. Това са символи на препълване на Огън в черния дроб, който не намира изход. Чрез канала на жлъчния мехур с помощта на потупвания вие можете успешно да изведете излишната енергия от черния дроб, ако знате основите на ТКМ. Ако нямате понятие от меридианите в тялото, поне се опитайте да не допускате дразнене и избухливост. В противен случай черният ви дроб ще бъде сериозно повреден и ще почувствате ефектите по протежение на цялата година.

През този период може да се занимавате активно с йога (елемент Земя), ци гун (елемент Метал) и други подобни практики. Черният дроб във вашия организъм отговаря за сухожилията и връзките. Занимавайки се с йога и ци гун, ние укрепваме нашия организъм, правим го силен и издръжлив и го изпълваме с енергия. Движенията на всички упражнения през този месец трябва да са разтягащи и да се отличават с плавност и равномерност.

В храненето трябва да използвате горчиви, остри и степчиви вкусове. Тези три вкуса ще успокоят черния дроб и стихията на Вятъра във вашия организъм. Нежелателно е много кисел, солен или прекалено сладък вкус. Напротив, острият вкус е добре дошъл, затова зелен лук е добре дошъл на трапезата ви. Пилешкото месо подхранва черния дроб, така че то трябва да присъства по-често на масата.

Read 1402 times Последна промяна на Неделя, 04 Февруари 2018 11:55
Оценете тази статия
(1 Vote)